De kringloop van water op Avonlea.

 

Water is een heel belangrijke stof voor alle levende wezens op Avonlea. Dit komt doordat er scheikundige reacties in organisme altijd in water plaatsvinden. Zo kunnen lichtgevende visachtige  bijvoorbeeld eiwitten aanmaken om licht te kunnen geven! Maar water helpt ook bij vervoeren van stoffen in organisme.

In de natuur doorloopt een waterkringloop, het meeste water bevindt zich in de oceanen en zeeën. Samen bedekken deze ongeveer 65% van Avonlea, hiervan is er zoet en zout water. 4% van het water is zoet water;drinkwater. En als dit weinig klinkt is het nog onrealistischer om te denken dat hiervaan maar 1% water is dat direct te drinken is, bijvoorbeeld in kleine meertjes en rivieren, maar het is waar, want het meeste zoete water op Avonlea is opgeslagen in ijs rotsen op de Noord- en Zuidpool.

Uit de oceanen en zeeën van Avonlea verdampt water, vooral als het warm is. De waterdamp stijgt dan op en komt steeds hoger, omdat de dichtheid groter wordt. Hoger in de lucht stijgt de temperatuur weer af en condenseert de waterdamp. Door de condensatie ontstaan er kleine waterdruppels die weer wolken vormen.  Als waterdruppels groter worden ontstaat er regen. Als de lucht er koud is kan de waterdamp vast worden. Er ontstaan sneeuwkristallen, waardoor het kan gaan sneeuwen.

Deze neerslag keert het water dat is verdampt uit de zeeën en oceanen weer terug naar het oppervlak. De neerslag die op het land valt, vormt terug in rivieren. Het rivierwater stroomt uiteindelijk terug naar de oceanen en zeeën.

 

en zo is de kringloop van water weer compleet.